Facts om gården

Spejdercenter Rømeregård Om gården

Spejdercenter Rømeregård ligger centralt midt på Bornholm tæt på Årsballe. Rømeregård er ejet af Bornholms Distrikt under KFUM-Spejderne i Danmark. Centeret består af en firlænget gård samt 4 lejrpladser beliggende på hver side af en å. På grunden er der en større naturskov i og omkring ådalen.

På lejrpladsen findes vandposter flere steder, samt en raftegård og en større bålhytte med plads til 20 overnattende.

I nordlængen på gården er der indrettet sovesale og soverum med plads til 46 overnattende, en primitiv sommersovesal med 36 køjer, industrikøkken, spisesal til ca. 50 personer samt stor rå sal med plads til 100 personer. I vestlængen er der 9 bruserum samt 13 toiletter. Det gamle stuehus – som er fra 1500 -tallet –
gennemgår i disse år en større renovering. Stuen med plads til ca. 25 personer og det lille køkken er næsten færdigt. Østlængen består primært af materialerum, aktivitetsværksteder samt almindeligt værksted.

Frivillige

Gården drives af frivillige spejdere fra primært Bornholm og København. De frivillige er organiseret i 3 grupper. Bestyrelsen med formand Kjeld Ole Rønne i spidsen står for økonomi, udlejning og visioner. Aktivitetsudvalget står for de 2 ugers centerlejre samt for at skabe spændende, kreative udfordrende aktiviteter til de 2 lejre. Og endelig er der arbejdsweekendsudvalget, der arrangerer 2 årlige praktiske weekender, hvor rammerne på Rømeregård vedligeholdes og forbedres.

Spejderlejre

Der arrangeres hvert år 2 centerlejre af en uges varighed, hvor spejdere fra hele Danmark deltager. Her er der mulighed som gruppe at tage på sommerlejr og prøve de mange spændende aktiviteter, som Rømeregård tilbyder. Blandt aktiviteterne findes rappelling på klipper, silderøgning samt stenslibning.Udover centerlejrene afholdes der også ungdomskurser – primært Roland 1 kurser.

Udlejning

Rømeregård udlejes til spejderlejre, gruppeture, familiefester, bryllupper, lejrskoler, rusture og meget mere.

 

Historie

Der knytter sig en hel del historie til Rømeregård allerede inden KFUM-Spejderne fik fat i den i 1988.

Gården blev bygget i 1598 af Mads Kofod. Den har siden skiftet ejer rigtigt mange gange og har indtil Spejderne overtog den været hjem for lokale bornholmere.

Man fornemmer tydeligt at gården emmer af stemning, hvilket gør centeret til et helt specielt sted. Det betyder også at der kræves en del vedligeholdelse og heldigvis erder mange flittige hænder involveret i opretholdelsen af Rømeregård.